fredag 30 april 2010

Random kvinna. Simpel.

Hon damen från - "du simmar ur bild Kaj" har just fått stiff competition.
/Robin

lördag 24 april 2010

fredag 23 april 2010

Anders Limpar. Simpel.

Under hösten 1997 sattes en ny milstolpe inom simpelheten. Anders Limpar blir lurad av tv3s program blåsningen att han rest in i framtiden. Kolla själv,


Del 2


/Robin W

onsdag 21 april 2010

Diogenes. Prom.

Diogenes av Sinope var en grekisk filosof som levde på 400-talet f.kr.

Diogenes började sin karriär med att hjälpa sin far som bankman i staden Sinope. Efter att ha blivit indragen i en skandal rörande förfalskning och vanställande av valutan, förvisades han från staden.

Förvirrad och ensam sökte sig Diogenes till Oraklet i Delfi, för att be om råd. Oraklet förkunnade att han skulle fördärva valutan, dock inte de faktiska mynten utan den "politiska valutan". Diogenes gör till sitt livsmål att vanställa etablerade seder och värderingar.

Aten blir Diogens nya hem där han blir den enda eleven hos Antishenes, som i sin tur var elev till Sokrates. Han överträffade snabbt sin lärare men tog ändå avstånd från de jordiska nöjen som atenarna åtog sig, som att knulla, supa och ha kul. Han flyttar in i en tunna som tillhör det lokala templet, med endast en lampa i sin ägo och lever på en kost som utgörs av enbart lök.

I all sin promhet går Diogenes under dagarna omkring på gator och torg med sin tända lampa för att finna en hederlig man. Självklart finner han bara oduglingar och imbeciller. Han går till marknaden, där man inte får förtära mat och dryck, för att äta med motiveringen att det är under marknaden man känner hunger. Han ska även ha dragit en runk här med förklaring att han önskade att det vore lika lätt att lindra hunger som att "gnugga" en tom mage.

Alexander den store ska ha besökt Diogenes i sin tunna, där Diogenes gillade att ligga och lapa sol. Alexander som beundrade Diogenes ska ha frågat om han kunde göra någonting för honom. Diogenes ska ha svarat: "Ja, stå inte för solen."

Det ryktas om att Diogenes ska ha dött genom att hålla andan och önskat att kroppen dumpades utanför stadsmuren så att de vilda djuren kunde festa på hans kött. När han tillfrågades om detta verkligen var hans önskan sa han: "Ja, så länge jag får en pinne att jaga bort varelserna med."

/Joakim

söndag 18 april 2010

Arvid i "Utvandrarna". Simpel.


Det är möjligt att världskartan inte var helt spikad i mitten på 1800-talet. En detalj som dock helt säkert var klubbad, klar och känd ända in i mörkaste småland var att ett hav skiljer oss från Amerikas förenta stater. Så när Arvids ansikte i "Utvandrarna" skiner upp som en fenix över hur han och Robert underlåtit sig att överväga landvägen dit, befäster han sig som kanske den simplaste figuren i vår samlade litteraturskatt. Arvid får det berättat för sig hur till och med slavar i USA har det softare än bönderna i Europa. I Arvids simpla varelse väcks genast drömmen att försälja sig som slav minuten han kliver i land på möjligheternas kontinent. Han ansikte förvrids i besvikelse då hans planer grusas av ett förbud mot vitskinnade slavar. Trots att hans simpla, simpla plan gått om intet vänder han sig mot Robert och förkunnar klurigt: "Jag följer med i alla fall". Simpel är också hans vana att ta ut en del av sin dränglön i brännvin.

/Tomas

fredag 16 april 2010

Saparmurat Nijazov. Prom.

Saparmurat Nijazov eller "turkmenernas överhuvud" om han själv fick välja var Turkmenistans president under nittiotalet till en bit in på nollnolltalet.

Att vara envåldshärskare och okränkbar landsfader gav Nijazov en bra grogrund att ta sin promhet till outforskade höjder. En av hans första åtgärder var att börja forma Turkmenistan efter sin egen avbild då han ansåg att landet saknade nationell identitet. Vägar, skolor, flygplatser och en meteoritkrater döptes om i Nijazovs namn. Han inrättade också ett nytt alfabet och döpte om alla dagar och månader, april t.ex. döpte han om efter sin mor. Turkmensitans nationalsång läts skrivas om så den omnämnde Nijazov stora bragder. Sedan gav han ut en slags bibel "Ruhnama" ett nationalepos skrivet av Nijazov själv, vilken han ansåg var den enda bok det Turkmenistanska folket behövde. Vidare inom kulturen gjorde han tydliga markeringar, opera balett och tv spel förbjöds då de stred mot landets kultur. Men det stoppade inte Nijazov från att låta bygga ett ispalats utanför huvudstaden i 50 graders öknen för att det Turkmenistanska folket skulle få uppleva vintersport.

När Nijazov tvingades sluta röka p.g.a. försämrad hälsa införde han en ny lag som förbjöd cigarretter och tobak för alla. Om inte han kunde njuta av tobaken skulle ingen i Turkmenistan göra det.

De invånare i Turkmenistan som saknar sin landsfader sedan han gick bort i sviterna av en hjärtinfakrt 2006 kan besöka Neutralitetsbågen, ett väldigt monument Nijazov lät bygga i sin egen ära. På toppen av monumentet står en förgylld staty av Nijazov, som roterar 360 grader varje dygn, så hans promma nuna alltid är vänd mot solen.

/Robin

torsdag 15 april 2010

General Hajianestis. Simpel.




Georgios Hajianestis var en grekisk general som led av svåra tvångstankar.

Under kriget mot turkarna (1919-1921) utsågs Hajianestis överraskande till överstebefälhavare, självklart av politiska själ. Stora delar av detta krig spenderade Hajianestis sängliggande på en yacht. Ett tag kunde han inte lämna bädden, fast övertygad om att hans ben var gjorda av skört glas. När han väl var förmögen att ge order ledde detta oftast till att många grekiska soldater gick en för tidig död tillmötes.

Under en längre tid kunde han varken prata eller ge order. Hajianestis, än en gång nerbäddad, var nämligen fast övertygad om att han var död.

/Joakim

tisdag 13 april 2010

Grigorij Perelman. Prom.




Grigorij löste ett matematiskt problem som kallas "Poincarés förmodan" (som gäckat matematiker i över hundra år). Denna tankenöt utgör ett av Clay Mathematics Institutes sju s.k. Millennieproblem. Belöningen per löst problem är en miljon dollar.

Hans promma ointresse för berömmelse tillät en s.k. "lat/smart"-approach till upptäcktens förkunnande. Han postade helt enkelt några löst sammanhängande argument på internet och lät sina kollegor själva inse hur jävla korrekt han var i sina resonemang. Det tog flera år för kollegorna att bevisa att Grigori hade rätt, men rätt hade han.

Den självklara följden av framgång, erkännande och ekonomisk vinst, var givetvis att Grigorij i avsky slutade arbeta med matematik, och drog sig undan för att odla sitt hår och sina naglar. Han delar ett nedgånget St Petersburg-skyffe med syster, mor och en odokumenterad fauna av ohyra. Så när utsända från Clayinstitutet knackade på dörren för att dela ut miljonchecken blev självklart svaret:
"Jag har allt jag vill ha"


(Grigorij har även tackat nej till matematikens Oscar: The Fields Medal. Han var också den första i historien som nekat priset utdelat av den Internationella Matematikkongressen i Madrid. När det Europeiska matematiksällskapet försökte belöna hans insats med medalj fick de givetvis nej, med anledningen att han inte ansåg att de var kvalificerade nog att bedöma hans arbete, oavsett om de uppskattade det).

/Tomas

måndag 12 april 2010

Prom? Simpel?

Välkomna till den löpande publikationen "Prom. Simpel". Låt oss förklara vad vi menar med dessa två uttryck. Prom [pråmm] kommer från adverbet "prompt", som används ungefär: "Han skulle prompt såga sin egen julgran, inte köpa en färdig". Det är ett ord som förknippas med envishet, skygglappar, besatthet och ovilja att omvärdera sin åsikt och ståndpunkt. När denna egenskap helt genomsyrar en person, är han eller hon jävligt prom.

Simpel är just vad det låter som. Simpla människor, simpla idéer, simpla tankar, simpla projekt, simpla yrken, simpla uppfinningar eller varför inte något så enkelt som en simpel uppsyn?

Nedan följer två bilder som får exemplifiera dessa två arketyper.


Prom.




Simpel.

Detta får fungera som en grundkurs i begreppen. Vi ser fram emot att ha er med oss när vi fortsätter färden genom historiens, nutidens och fiktionens mest promma och simpla gestalter.

/Redaktionen