fredag 16 april 2010

Saparmurat Nijazov. Prom.

Saparmurat Nijazov eller "turkmenernas överhuvud" om han själv fick välja var Turkmenistans president under nittiotalet till en bit in på nollnolltalet.

Att vara envåldshärskare och okränkbar landsfader gav Nijazov en bra grogrund att ta sin promhet till outforskade höjder. En av hans första åtgärder var att börja forma Turkmenistan efter sin egen avbild då han ansåg att landet saknade nationell identitet. Vägar, skolor, flygplatser och en meteoritkrater döptes om i Nijazovs namn. Han inrättade också ett nytt alfabet och döpte om alla dagar och månader, april t.ex. döpte han om efter sin mor. Turkmensitans nationalsång läts skrivas om så den omnämnde Nijazov stora bragder. Sedan gav han ut en slags bibel "Ruhnama" ett nationalepos skrivet av Nijazov själv, vilken han ansåg var den enda bok det Turkmenistanska folket behövde. Vidare inom kulturen gjorde han tydliga markeringar, opera balett och tv spel förbjöds då de stred mot landets kultur. Men det stoppade inte Nijazov från att låta bygga ett ispalats utanför huvudstaden i 50 graders öknen för att det Turkmenistanska folket skulle få uppleva vintersport.

När Nijazov tvingades sluta röka p.g.a. försämrad hälsa införde han en ny lag som förbjöd cigarretter och tobak för alla. Om inte han kunde njuta av tobaken skulle ingen i Turkmenistan göra det.

De invånare i Turkmenistan som saknar sin landsfader sedan han gick bort i sviterna av en hjärtinfakrt 2006 kan besöka Neutralitetsbågen, ett väldigt monument Nijazov lät bygga i sin egen ära. På toppen av monumentet står en förgylld staty av Nijazov, som roterar 360 grader varje dygn, så hans promma nuna alltid är vänd mot solen.

/Robin

1 kommentar:

  1. Är det inte han som sägs ha gått en hel golfrunda på 18 "slag" eller nåt?

    SvaraRadera